Intro

Op de laatste zaterdag van augustus gaat de 28ste aflevering van de ZomerJazzFietsTour van start. Langs vier fietsroutes door het prachtige Reitdiepdal, ten noordwesten van Groningen, kan een keuze gemaakt worden uit 26 concerten in middeleeuwse kerkjes en boerenschuren. En het worden weer lastige keuzes dit jaar.

 

De vier fietsroutes geven houvast aan het gevarieerde programma vol actuele jazz en improvisatiemuziek.

 

De Italiaanse route doet een greep uit de levendige Italiaanse jazzscene waar oude meesters (Gianluigi Trovesi, Diego Spitaleri) en actuele sleutelfiguren (Francesco Cusa, Gianni Gebbia, Daniele D’Agaro) de revue zullen passeren.

 

De Sena route presenteert formaties van Eric Boeren en Michiel Braam, die hun muziek verbinden met de poezie van Lucebert, Naast energieke nieuwe bands met Groninger wortels (Trio Goudsmit/Bakker&Jaeger en Voort) horen we in de Sena route wereldmuziek langskomen bij Steven Kamperman Horizon Trio, Zoumark Express en het New Yorkse Xalam met ud-speler Brandon Terzic en rietblazer Matt Darriau van de Klezmatics.

 

De Internationale routebegint in Aduard met twee fantastische improvisatoren uit Frankrijk (Vincent Courtois en Joëlle Léandre). Via Bouge van Luc Ex (met trombonist Johannes Bauer uit Berlijn) komen we terecht bij de Sicilianen Gianni Gebbia en Diego Spitaleri . En na de twee avontuurlijkste accordeonisten uit België (Tuur Florizoone en Didier Laloy) verder met het duo van de Zwitserse vocaliste Susanne Abbuehl met Wolfert Brederode. In Feerwerd wacht 1000, het internationale kwartet met de Vlaamse trompettist Bart Maris en de Duitse saxofonist Jan Klare (The Dorf). 1000 heeft Eugene Chadbourne te gast, een bijzondere gitarist uit Amerika.

 

Route 4 wordt geopend met een concert in de serie Jazz & Literatuur. Uit het succesvolle Brokkenbal komen enkele hoogtepunten naar Garnwerd. Het gesproken woord wordt verzorgd door Kees van Kooten, Tonnus Oosterhoff, A.L. Snijders en Tjitske Jansen. De muzikale curator is gitariste Corrie van Binsbergen.

Route 4 gaat verder met aparte gitaristen: Van Bert Dockx met zijn Belgische trio Dans Dans naar de Franse gitarist David Chevallier in het trio van de Britse vocaliste Maggie Nicols en slagwerker Denis Charolles (La Campagnie des Musiques à Ouìr) en via de jazz van Corrie van Binsbergen met gesproken woord in Garnwerd naar Eugene Chadbourne & 1000 in Feerwerd, waar later ook ud-speler Brandon Terzic met Xalam Trio uit Brooklyn klaar staat met hun opwindende fusie tussen jazz en Arabische- en balkanmuziek.

 

Na het traditionele 78-toeren festijn van de DJ’s Swingmaster Sem en Yeah Man krijgt het balkanfeestje om 22:00 een vrolijk vervolg in de festivaltent met een wervelend slotoptreden van de Amsterdam Klezmer Band.

 

Tenslotte alvast grote dank aan alle ZJFTvrijwilligers die op de laatste zaterdag van augustus actief zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

t