Untitled Document

Proloog ZomerJazzFietsTour

vrijdag 27 augustus

 

Het Noorderzon festival zet de 24ste aflevering van de ZomerJazzFietsTour in gang. De avond voordat het jaarlijkse jazzfietsfestijn los barst, zijn in Theater de Machinefabriek en op Jazz op Zuid drie bands te horen. In de thuisplek van het Noord Nederlands Toneel staat een prachtig dubbelprogramma geprogrammeerd.

 

Proloog ZomerJazzFietsTour

vrijdag 27 augustus

21.00 uur Theater de Machinefabriek,

Bloemstraat 38, Groningen
Entree € 15,- / 12,50 in combinatie met ZJFT passe-partout

 

 

Charles Gayle (VS)

Charles Gayle – tenorsax, piano

 

detail

Charles Gayle

 

 

Irene Schweizer Where’s Africa Trio (SUI)

Omri Ziegele - saxofoons
Irene Schweizer - piano
Makaya Ntshoko - drums

 

detail

irene schweitzer where's africa trio

 

 

De New Yorkse multi-instrumentalist Charles Gayle was voor hij in de jaren tachtig een cultstatus vergaarde jarenlang dakloos. Gayle’s emotionele schreeuw op tenorsax staat in schril contrast met zijn lyrische pianospel.
De Zwitserse pianoleeuwin Irene Schweizer onderzoekt Zuid Afrikaanse jazzroots in haar Where’s Africa Trio. Naast heerlijk ongecompliceerde kwela-nummers passeren ook gevoelige stukken van Abdullah Ibrahim de revue.

 

 

 

 

Proloog ZomerJazzFietsTour

vrijdag 27 augustus

22.00 Noorderzon Jazz op Zuid

Entree gratis  

   

Electric Barbarian
The Ghost of Langston Hughes (NL/B/D)

Bart Maris – trompet, elektronica
Floris Vermeulen – basgitaar
DJ Kypski – turntables
DJ Lamont – beats
Rik Sturtewagen – viool
Tessa Zoutendijk – viool
Jan Weichsel – altviool
Daniel Brandl – cello

 

detail

Floris Vermeulen

fotograaf:Pepijn van den Broeke

 

 

Vanaf 22.00 uur op Jazz op Zuid in het Noorderplantsoen staat het achtkoppige gezelschap Electric Barbarian paraat met een speciale gastrol voor DJ Kypski in hun nieuwste show: ‘The Ghost of Langston Hughes’, waar ze de teksten van Langston Hughes combineren met live drum ‘n’bass, jazz en een strijkkwartet.

 

 

 

INTRO

Een muzikaal fietsavontuur door het prachtige landschap van het Reitdiepdal met optredens in schitterende oude kerkjes en boerenschuren. Volgens beproefd concept kan op de 24ste ZomerJazzFietsTour per fiets de nieuwe jazz worden verkend.

 

In deze editie krijgen tuba’s en trombones speciale aandacht. Fantastische musici met koperinstrumenten komt u tegen op de koperroute, fietsroute 3, te beginnen met de tubaspelers Goran Krmac (Dorkwerd), via twee tuba soloconcerten van Carl Ludwig Hübsch (Harkema), en Oren Marshall (Oostum) naar trombonist Wolter Wierbos (Feerwerd kerk) en het tromboneduo Conrad Bauer/ Johannes Bauer (in de nieuwe locatie Allersmaborg), en aan het eind van de koperroute een spetterende afsluiting met twee tuba’s in de Spinifex Tuba Band (Feerwerd schuur Dick). Alleen fietsroute 3 kent een muzikaal thema.

 

De ZomerJazzFietsTour 2010 biedt ook de kans het gehoor scherp te stellen op bijzondere pianisten: Boelo Klat (Klatwerk 3), Bojan Zulfikarpasic (met Eric Vloeimans), Oscar Jan Hoogland (EKE), Wolfert Brederode (met Claudio Puntin), Gideon van Gelder (met een carte blanche trio), Dimitar Bodurov (Bodurov Trio), Harmen Fraanje (Michael Moore Fragile Quartet), Irene Schweizer (Where’s Africa Trio) en Charles Gayle (met Han Bennink).
De pianisten treft u aan in het wild, ze zijn niet samengebracht in één fietsroute. U kunt een eigen parcours uitstippelen. De Jazzfietser is immers niet gebonden aan de routes. Kiest u toch voor houvast aan een fietsroute dan treft u elders een routeoverzicht aan.

 

De ZomerJazzFietsTour is een fietsfestijn met een internationaal gevarieerd programma met actuele jazz en improvisatie muziek. Deze festivaleditie presenteert musici uit Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Nederland. Voor de statistieken:

 

Duitsland: Furiopolis, Silke Eberhard’s Potsa Lotsa, The Dorf, Duo Bauer/Bauer, Carl Ludwig Hübsch

Zwitserland: Irene Schweizer Where’s Africa Trio, Tré Fundamental Music, Claudio Puntin

Frankrijk: Claude Tchamitchian, Bojan Zulfikarpasic

Engeland: Phil Minton, Oren Marshall

Amerika: Charles Gayle, Eugene Chadbourne

Internationaal: Dutch Impro Academy, Dimitar Bodurov Trio, Electric Barbarian, Kaas Kwartet

Nederland: Han Bennink, Eric Vloeimans, Michael Moore Fragile Quartet, EKE, Wolfert Brederode, Duo Wolter Wierbos/Wilbert De Joode, Gideon van Gelder Trio

Thuisbasis Groningen: Electric Barbarian, Goran Krmac/Vincent Veneman, Klatwerk 3


Zevenentwintig concerten op één dag is teveel voor één paar oren. Het routeschema is een poging de programmakeuze overzichtelijk te maken.

 

Opnieuw bedanken we de vele ZJFT-vrijwilligers die op de laatste zaterdag van augustus actief zullen zijn. Zonder hun inzet en energie is de ZomerJazzFietsTour slechts luchtfietserij.