Intro

 

Een muzikaal fietsavontuur door het prachtige landschap van het Reitdiepdal met optredens in middeleeuwse kerkjes en boerenschuren. Een fietsfestijn met een internationaal gevarieerd programma met actuele jazz en improvisatiemuziek. Volgens beproefd concept kan op de 23ste ZomerJazzFietsTour per fiets de nieuwe jazz worden verkend.


In deze editie krijgen de snaren speciale aandacht. Bijzondere musici met snaarinstrumenten zijn te ontdekken bij twee grote strijkorkesten van altviolist Maurice Horsthuis (Elastic Jargon) en cellist Tristan Honsinger (Seven Seas Orchestra), maar ook in kleinere formaties: Haytham Safia (ud), Jozef van Wissem (luit), Paolo Angeli (geprepareerde Sardijnse gitaar), Esther Steenbergen (klassiek gitaar), Gerard Ammerlaans ARKHO en de Paul Berner Band (elektrische gitaren), Oene van Geel (viool),  Mary Oliver en Johanna Varner (viool en cello) en B3B, het contrabassen duo Paul Rogers (met zevensnarige bas), Wilbert de Joode met pianist Fred van Hove. Op Fietsroute 1, de Snarenroute, maakt u een grote kans een aantal van deze muzikanten tegen te komen.


De ZomerJazzFietsTour zet op de 23ste aflevering ook een aantal jonge jazzmusici in het zonnetje. Startend met het Duitse trio Three Fall, naar hoornist Morris Kliphuis in het trio Kliphuis/De Moraes&Menting, via het trio van altsaxofonist Joris Roelofs met gitarist Jesse van Ruller, naar trompettiste en met Sanne van Hek met The Black Napkins, door naar de jonge altist Ben van Gelder met Harmen Fraanje eindigend met de luidruchtige impro-techno van Knalpot. Van Fietsroute 3 zou je bijna een Jonge Hondenroute kunnen maken. De Jazzfietser is immers niet gebonden aan de routes.


U kunt ook een eigen parcours kiezen. Tip: niet vergeten langs te gaan bij de presentatie van de Dutch Impro Academy met sessies onder hoede van Han Bennink, Peter van Bergen, Cor Fuhler, Wilbert de Joode, Tristan Honsinger en Wolter Wierbos. Check ook het Engelbewaarder kwartet van Sean Bergin, of de nieuwe band van Mola Sylla. Dan hebben we nog Ab Baars solo en kersverse Boy Edgar prijswinnaar Ernst Glerum met Omnibus. En natuurlijk het New Yorkse Claudia Quintet van slagwerker John Hollenbeck. Zo onmogelijk als deze 26 concerten allemaal af te fietsen zijn, is het om ze in een paar alinea’s samen te vatten. En dan hebben we het nog niet over de opmaat daags voor de ZomerJazzFietsTour, de Proloog op Noorderzon.